Over ons

Ondernemers verdienen het

Het Haags Ondernemershuis is onderdeel van de stichting Instituut voor Wijkeconomie en Ondernemerschap (IVWO). Het bestuur bestaat uit vrijwillige ondernemers die ondernemend Den Haag een warm hart toedragen.

De afgelopen 20 jaar hebben mijn collega’s en ik mogen ervaren hoe veel ondernemerschap er onder de mensen zit. Mensen met ideeën, die hard willen werken, risico durven nemen en die hun eigen broek willen ophouden. Het is uiteindelijk deze groep mensen die het voor ons en voor de stad in veel opzichten verdienen.

80% van alle ondernemers zijn klein

Wist jij dat van de circa 35.000 ondernemers in Den Haag circa 28.000 bedrijven éénmanszaken (ZZP-ers) zijn. Dat is maar liefts 80%.  Het midden- en kleinbedrijf is bovendien goed voor zo’n 75% van alle banen. Zij zorgen voor werk voor zichzelf en voor anderen.

Ook zorgen kleine ondernemers voor economische levendigheid, variatie en innovatie. Denk maar aan de winkels in een winkelstraat of aan nieuwe bedrijfsconcepten, producten en diensten.

Kortom, kleinere ondernemers vormen in veel opzichten een groep die aandacht verdient want zij zijn het ook, die het in economisch opzicht voor onze stad verdienen. Als het goed gaat met onze ondernemers dan is dat goed voor de stad.

Binnen 5 jaar 50% uitval…

Verder moet je weten dat er in Den Haag jaarlijks circa 5.000 ondernemers van start gaan. Een derde daarvan is binnen 3 jaar weer verdwenen en meer dan 50% is binnen 5 jaar weer gestopt. Onderzoek laat zien dat een gebrek aan voorbereiding daarvan de belangrijkste oorzaak is.

Dat is zonde want zo gaat veel energie en kapitaal verloren.

In mijn eigen onderneming zie ik hier nog vrijwel dagelijks de gevolgen van: veel leegstand in winkelstraten en op bedrijventerreinen, verpaupering, faillissementen, starters die het niet redden en persoonlijke mislukking. Daar willen en moeten we wat aan doen.

Samen werken aan oplossingen

De oplossing is naar mijn mening niet ingewikkeld: uitval voorkomen en succesvol ondernemerschap stimuleren en te faciliteren.

Om dat te bereiken zijn twee zaken essentieel:

  • het (vooraf) verschaffen van betrouwbare, gemakkelijk toegankelijke en praktisch toepasbare informatie en advies
  • het versterken van die individuele ondernemersvaardigheden die voor verbetering vatbaar zijn.

Om dat te bereiken organiseert het Haags Ondernemershuis diverse activiteiten.

Dat doen en kunnen we niet alleen zelf. Wij werken daarbij samen met andere ervaren en getalenteerde ondernemers en met organisaties als de gemeente, de belastingdienst, het ondernemersklankbord, Partners in Nieuw Ondernemerschap, het Haags Retailpunt en vele ondernemers- en BIZ-verenigingen. 

Dit is kort gezegd onze visie en onze missie.

Mogelijk dankzij vrijwilligers

Het Haags Ondernemershuis is mogelijk door de inzet van een team van geweldige vrijwilligers en door zo slim mogelijk om te gaan met de beschikbare mogelijkheden.

Wij streven er naar onze dienstverlening continu te verbeteren en deze zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van de ondernemer.

Aarzel dus niet uw opmerkingen, suggesties of klachten aan ons door te geven.

Met ondernemende groeten,

 Namens het hele Team Haags Ondernemershuis

 

Paul Ganzeboom,

Voorzitter.

Onze adviseurs

Paul Ganzeboom
Paul Ganzeboom
Jane Bissumbhar
Jane Bissumbhar
Anton van Schendel
Anton van Schendel
Chris den Daas
Chris den Daas